Întotdeauna am căutat să înțeleg vindecarea, dincolo de acoperirea sau liniștirea unor simptome.
Iar când am ajuns să înțeleg, științific, darul pe care postul îl oferă sănătății și regenerării organismului nostru, am știut că fiecare dintre noi are la îndemână poate cel mai puternic și natural instrument de vindecare și de întinerire.
Deși efectele asupra calității vieții și longevității diferă în funcție de sex, dietă și factorii genetici, un lucru este sigur: efectele sale pozitive sunt într-adevăr extraordinare.
Studiile ne arată că Postul Intermitent nu provoacă doar pierderea în greutate. Postul Intermitent determină răspunsuri celulare adaptative, care sunt integrate între și în interiorul organelor într-un mod care îmbunătățește reglarea glucozei, crește rezistența la stres și suprimă inflamația.
Postul Intermitent înseamnă pauze orare prelungite, care dau ocazia organismului și celulelor să repare și să vindece. Dar cum majoritatea oamenilor mănâncă trei mese pe zi, la care se adaugă eventual și câteva gustări, procesul de fasting și de regenerare nu se mai petrece aproape niciodată. Iar astfel le oferim inflamațiilor ocazia să își facă de cap în organism.
Studiile preclince au arătat ce modificări spectaculoase au loc în organism când ne oprim din alimentație. Atunci când ne impunem o pauză și nu mâncăm, energia noastră vitală nu se mai concentrează pe digestie și pe procesul metabolic, ci pe eliminarea toxinelor, reconfigurarea sintezei de enzime, de celule noi, o curățenie profundă, care ajută la îndepărtarea cauzelor responsabile pentru accelerarea procesului de îmbătrânire și apariția bolilor cardiovasculare, cancerelor, diabetului, obezității sau bolilor neurodegenerative.
Pauza de la alimentație nu numai că furnizează cetonele care sunt necesare celulelor de combustie, de ardere de grăsimi și de detoxifiere în timpul perioadei de post, dar provoacă și răspunsuri sistemice și celulare care sporesc performanța mentală și fizică, precum și rezistența la boli.
Întrebarea principală este: putem eradica bolile cronice? Putem crea procese de reverse aging? Putem, cel puțin, întârzia procesele de îmbătrânire?
Studiile ne oferă răspunsuri clare și optimiste. Iar postul și pauzele de la alimentație pot face într-adevăr parte din aceste procese de vindecare și de amânare a proceselor de îmbătrânire și/sau de îmbolnăvire.
Conform USDA și FDA, ne putem prelungi viața cu până la 30 de ani prin simpla respectare a unor principii corecte de alimentație. Însă, dacă înainte se discuta mult despre piramida alimentelor și despre câte porții de proteine, fructe, legume, macro și micronutrienți sunt necesare organismului, acum problema se pune într-un mod mult mai nuanțat:
- alegerile contează – ce anume mâncăm
- momentul contează – să nu așteptăm până la 50 sau 60 de ani când deja se instalează boli cronice, cardiovasculare sau alte probleme de sănătate
- timpii de hrană contează – să lăsăm pauzele necesare organismului între mese pentru a se curăța și regenera.
- personalizarea contează – identificăm greutatea optimă pentru fiecare persoană, pentru că astăzi știm cum chiar și câteva kg în plus cresc simțitor riscurile de diabet sau de boli cardiovasculare.
- nutriția funcțională contează – eliminarea ideii de rețetă universală sau de abordare universală și adaptarea unui stil de viață și de hrană perfect compatibil cu fiecare individ în parte.
Ce este Fastingul, de fapt?
Fastingul este o pauză de la mâncare. Postul ne ajută să ne aducem aminte cine suntem în esență și cât de mare este puterea de vindecare care sălășluiește în interiorul nostru.
Imaginați-vă perioada de acum 10.000 – 20.000 ani, înainte ca agricultura să existe. Oamenii erau vânători-culegători. Iar Postul Intermitent exista de nevoie, nu de voie. Adică oamenii mâncau doar când și dacă aveau cu ce să se hrănească. Cu pauze semnificative între perioadele de alimentație. Cu siguranță, nu puteam vâna sau găsi hrană zilnic.
De a lungul anilor, s-au modificat atât porțiile, cât și calitatea, cantitatea și durata pauzelor dintre mese. Și nu în favoarea noastră, chiar dacă totul este astăzi mult mai confortabil și la îndemână. De fapt, acest confort se dovedește adesea o capcană de autosabotare.
Însă putem reveni la un stil de viață inteligent, care să ne prelungească durata vieții și să ne ofere o calitate a vieții net superioară. Putem reveni la practica de Post Intermitent de această dată de voie, nu doar de nevoie.
Postul Intermitent este o abordare nutrițională care alternează perioadele de alimentație cu perioadele de post (fasting). Prin urmare, nu este o dietă propriu-zisă, ci un program alimentar care, în loc să ne spună doar ce să mâncăm, ne spune când să o facem.
Există mai multe diete de Post Intermitent, iar cele mai populare sunt:
Schema 16/8: cunoscută și sub numele de metoda Leangains – un sistem de nutriție și formare fondat de nutriționistul suedez Martin Berkhan în 2008. Această schemă împarte ziua în două părți: 8 ore de mâncat și 16 ore de post. Acesta poate fi considerat ca o prelungire a postului făcut automat atunci când dormim, sărim peste micul dejun și luăm prima masă la prânz, apoi mâncăm până la ora 20.00.
O dată la două zile (5:2): ideea acestui model este că, timp de două zile pe săptămână, aportul caloric este redus la maximum 500/600 de calorii. Zilele nu trebuie să fie neapărat consecutive, iar în celelalte zile putem mânca ce dorim.
Mănâncă, oprește-te, mănâncă: conform acestui model, mâncăm o dată la două zile, o dată sau de două ori pe săptămână.
Pe lângă toate beneficiile expuse mai sus, cei care practică postul intermitent se simt mai lucizi și mai concentrați în timpul postului.
Cum spuneam, opțiunea de post pe termen scurt înseamnă fie post, fie consumarea unei diete hipocalorice timp de două sau trei zile consecutive. Aceasta induce o ardere a grăsimilor mai accelerată față de celelalte tipuri de post intermitent și declanșează un proces celular numit „autofagie”, în traducere liberă „auto-consumare celulară”.
În ceea ce privește postul prelungit, acesta este postul care durează mai mult de 2 zile la rând. Obiectivul este de a induce o pierdere mai rapidă în greutate, de a declanșa o cetoza mai profundă și de a stimula autofagia și întinerirea celulară, toate acestea susținând îmbătrânirea sănătoasă și sănătatea metabolică. Deoarece postul cu apă pentru perioade prelungite este foarte dificil și poate fi nesigur, profesorul Valter Longo și cercetătorii de la Institutul de Longevitate din cadrul Universității din California de Sud (University of Southern California – USC) au dezvoltat o dietă care imită postul cu apă, cunoscută sub numele de Prolon – FMD® (Fasting Mimicking Diet). Revista „TIME Magazine” l-a numit pe profesorul Valter Longo printre cele mai influente 50 de persoane din domeniul sănătății pentru această descoperire și pentru cercetările sale vizând capacitatea dietei care imită postul de a îmbunătăți starea generală de sănătate, a preveni îmbolnăvirea și a susține îmbătrânirea sănătoasă.
Acesta este și motivul pentru care m-am angajat personal în misiunea de a aduce Prolon – Fasting Mimicking Diet și în România.
Este o metodă prin care nu trebuie să renunțăm la mâncare, nici măcar pentru o zi, dar prin care organismul nostru se bucură totuși de toate beneficiile postului. Este un plan alimentar de 5 zile, formulat științific, după mai mult de douăzeci de ani de studii clinice: ProLon®. ProLon ne hrănește organismul, promovând în același timp toate efectele benefice ale dietei care imită postul (Fasting Mimicking Diet®).
Spre deosebire de postul intermitent, planul de alimentație al Dietei care Imită Postul funcționează diferit față de alte posturi pentru a ne oferi toate beneficiile postului, furnizând în același timp nutrienți esențiali pentru a menține nivelul de energie al organismului.
Care sunt beneficiile Prolon - FMD?
- Promovează auto-repararea și întinerirea;
- Scade excesul de grăsime corporală și păstrează masa corporală slabă*
- Ne ajută să ne schimbăm relația cu mâncarea;
- Ne ajută să ne simțim în control asupra sănătății noastre;
- Susține întinerirea celulară pentru o îmbătrânire sănătoasă;
- Ajută la îmbunătățirea energiei, a concentrării și a clarității mentale;
*gradul de pierdere în greutate poate varia de la o persoană la alta.
Vrei să fii la curent cu ultimele știri?
Recente
Vrei să fii la curent cu ultimele știri?
Articole similare
10/04/2024
Somn ușor: Cum ne putem regla ritmul circadian?
În fiecare dintre noi există un „ceas biologic”, care controlează ritmul activităților și funcționării…
13/03/2024
Longevitatea, la îndemâna oricui: cum putem câștiga ani buni de viață
Există un motiv cât se poate de întemeiat pentru care medicii din întreaga lume pun atât de mult accentul pe stilul de…
23/02/2024
Astenia de primăvară, între mit și realitate
Unii dintre noi se confruntă în perioada de tranziție dintre iarnă și primăvară cu o stare generală de slăbiciune și…