Acum mai bine de 2.500 de ani, Hipocrate a făcut afirmația conform căreia “toate bolile pornesc din intestin”. Părintele medicinei moderne nu a fost departe de adevăr. În urma cercetărilor medicale, s-a descoperit că, într-adevăr, foarte multe boli metabolice cronice sunt provocate de bacteriile intestinale și de integritatea mucoasei intestinale.
Vom discuta în acest articol despre afecțiunile care pleacă de la intestin și despre modul în care acesta ne influențează sănătatea și starea generală de bine.
Ce sunt endotoxinele
Endotoxinele sunt substanțe dăunătoare, toxine – după cum sugerează și denumirea – eliberate de bacterii după moartea acestora. Endotoxinele secretate de bacterii trec prin mucoasa abdominală și intră în circulația sistemică. Sistemul nostru imunitar recunoaște aceste toxine sub formă de molecule și le atacă, fapt ce duce la apariția inflamației cronice. Iar inflamația cronică poate cauza unele dintre cele mai grave boli.
Tipuri de inflamație
Inflamația reprezintă mecanismul de apărare al sistemului nostru imunitar în lupta cu toxinele, microorganismele sau cu leziunile celulare. Deși inflamația este de obicei asociată cu o reacție negativă, în cazul de față scopul ei este acela de a ne ajuta corpul să reziste contra atacurilor invadatorilor nedoriți și să repare structurile afectate de aceștia.
Inflamația acută
De exemplu, chiar și inflamația acută provocată de o leziune poate fi considerată benefică pentru organism. Celulele sistemului imunitar se concentrează pe locul afectat prin intermediul fluxului de sânge. Vasele de sânge devin astfel permeabile, iar zona prejudiciată devine caldă și roșie, ca urmare a intensificării fluxului sangvin. În absența inflamației acute, agenții patogeni precum virusurile sau bacteriile ar putea pătrunde cu ușurință în organismul uman, cauzând declanșarea unei boli sau chiar moartea.
Inflamația cronică
Spre deosebire de inflamația acută, cea cronică poate fi dăunătoare. Inflamația cronică poate afecta pe termen lung întregul organism, fiind considerată în prezent una dintre principalele cauze ale apariției obezității, bolilor de inimă, diabetului de tip 2, sindromului metabolic, Alzheimer-ului, depresiei etc.
Endotoxinele și intestinul permeabil
Există aproximativ 40 de trilioane de bacterii în corpul nostru, iar majoritatea se găsesc în intestin, fiind cunoscute sub denumirea de floră intestinală. Unele bacterii sunt benefice, în timp ce altele sunt dăunătoare. Drept urmare, numărul și compoziția bacteriilor din intestin ne pot afecta atât starea fizică, cât și cea psihică.
Permeabilitatea intestinală
Permeabilitatea intestinală se referă la “căptușeala” intestinului, care este capabilă să determine dacă un microb, un agent patogen sau chiar un aliment este benefic sau nu.
Cercetările arată că intestinul permeabil apare atunci când intestinul are separări în joncțiunile strânse. Aceste separări scad capacitatea organismului de a se apăra eficient împotriva microorganismelor patogene. Dacă o persoană nu are intestin permeabil, atunci are un risc mai scăzut de sensibilitate alimentară, afecțiuni autoimune și inflamație cronică.
În momentul în care intestinul este permeabil, iar “căptușeala” intestinului este compromisă, ce se întâmplă de fapt este că toxinele, microbii și alimentele neprocesate ajung direct în circulația sangvină și limfatică. Acest lucru poate duce la un transfer crescut de endotoxină din intestin în ficat și în circulația generală, proces care, la rândul său, poate iniția leziuni ale ficatului și ale altor organe.
Stilul de viață și endotoxemia
După cum menționam anterior, endotoxinele pot ajunge direct în circulația sangvină și în cea limfatică, iar această aglomerare poartă denumirea de endotoxemie sau de sindrom de intoxicație endogenă.
Endotoxemia este una dintre cele severe probleme întâlnite la secția de terapie intensivă, însoțind un număr foarte mare de boli patologice. În funcție de gradul de intoxicație, endotoxemia poate provoca inclusiv decesul.
Factori agravatori pentru inflamație cronică
Stilul de viață pe care îl avem poate genera un nivel ridicat de endotoxemie metabolică, iar obiceiurile noastre care conduc cel mai des la o astfel de modificare sunt, conform studiilor:
- Consumul cronic de alcool
- Dieta neadecvată, obezitatea și consumul de grăsimi saturate
- Fumatul
Concluzii
Inflamația provocată de endotoxinele bacteriene poate constitui elementul de legătură dintre un stil de viață nesănătos și apariția bolilor metabolice cronice. Totuși, inflamația cronică este un proces foarte complex, iar cercetătorii sunt abia la începutul investigațiilor referitoare la conexiunile existente între inflamație și dietă. Prin urmare, menținerea unui stil de viață sănătos ne ajută la menținerea sănătății intestinale, care contribuie, la rândul ei, la starea generală de sănătate a organismului.
Surse:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25695388/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8431640/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8452999/
https://www.healthline.com/nutrition/does-all-disease-begin-in-the-gut#endotoxemia
Vrei să fii la curent cu ultimele știri?
Recente
Vrei să fii la curent cu ultimele știri?
Articole similare
10/04/2024
Somn ușor: Cum ne putem regla ritmul circadian?
În fiecare dintre noi există un „ceas biologic”, care controlează ritmul activităților și funcționării…
13/03/2024
Longevitatea, la îndemâna oricui: cum putem câștiga ani buni de viață
Există un motiv cât se poate de întemeiat pentru care medicii din întreaga lume pun atât de mult accentul pe stilul de…
23/02/2024
Astenia de primăvară, între mit și realitate
Unii dintre noi se confruntă în perioada de tranziție dintre iarnă și primăvară cu o stare generală de slăbiciune și…