Problemele care ne afectează pot îmbrăca multe forme. Poate ne simțim obosiți și ne spunem că nu am dormit bine. Poate observăm rigiditatea pielii și mai cumpărăm o cremă. Alte ori ne rănim și așteptăm îndelung ca rana să se cicatrizeze, spunându-ne că “așa sunt eu, mă vindec greu”. Însă multe dintre aceste situații cu care ne confruntăm pornesc de fapt de la carențe mari ale unor mici particule. Așa cum este și vitamina C, despre care vă vom povesti în acest articol.

Pentru că este o vitamină cu un rol crucial pentru buna funcționare a întregului organism, este cu atât mai important să înțelegem ce este ea, cum ne ajută și care sunt simptomele care pot indica o carență. Vom mai scrie despre beneficiile vitaminei C asupra sănătății, așa cum au rezultat ele din studii, precum și despre alimentele în care găsim această importantă vitamină, care contribuie semnificativ la starea noastră generală de sănătate.

Vitaminele și rolul lor în corp

Vitaminele și mineralele sunt substanțe de care organismul are nevoie pentru a se dezvolta și pentru a funcționa normal. Ele se regăsesc în alimentele pe care le consumăm, dar pot fi administrate și sub formă de suplimente. Indiferent care le este sursa, este important să înțelegem la ce ne ajută și când am asimilat cantitatea necesară. Este esențial să păstrăm justa măsură, întrucât sănătatea ne poate fi afectată nu doar de carența unei vitamine, ci și de un eventual supradozaj.

Ce este vitamina C?

Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, este unul dintre nutrienții de care organismul nostru are nevoie în cantități mici pentru a funcționa normal. Este o vitamină solubilă în apă, care susține un număr impresionant de funcții biologice, între care se numără sinteza colagenului și, implicit, vindecarea mai rapidă a rănilor, imunitatea și combaterea infecțiilor.

Cum este asimilată și administrată Vitamina C?

Vitamina C nu există în corpul nostru, iar din acest motiv suntem nevoiți să o procurăm din alte surse. Ne putem lua vitamina C din legume și fructe, precum citricele, dar și sub formă de suplimente alimentare. În același timp, ea poate fi administrată și intravenos.

Vitamina C luată din alimente și / sau suplimente

În cazul în care vitamina C este preluată din alimente sau suplimente, ea este absorbită în intestinul subțire (intestinul distal), de unde este preluată de diverse grupuri de proteine. Totuși, intestinele au o capacitate limitată de a absorbi vitamina C, iar în momentul în care organismul sesizează un exces, cu cantități mai mari de 1000 mg la adulții în general sănătoși, absorbția scade la mai puțin de 50%. În cazul în care se depășește doza în cazul unui adult sănătos, orice cantitate în exces va fi excretată în urină.

Pentru că este hidrosolubilă, iar excesul este ușor de eliminat, vitamina C produce doar rareori reacții adverse. Aceasta nu înseamnă însă că ele nu pot să apară, după cum vom vedea ceva mai jos.

Vitamina C administrată intravenos

Vitamina C este administrată intravenos doar sub supraveghere medicală și ajunge pe această cale direct în fluxul sangvin. La acest tip de administrare se apelează în special în cazurile de carențe severe de vitamina C, ca terapie ajutătoare în diverse afecțiuni, inclusiv ca adjuvant în tratarea persoanelor cu cancer, sau în cadrul diverselor studii medicale.

Care este rolul vitaminei C în organism

Rolul principal al vitaminei C este acela de a proteja celulele, fiind un puternic antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi (molecule produse atunci când corpul descompune alimentele sau este expus la fumul de tutun și radiațiile solare, razele X).

Beneficiile vitaminei C

Deși vitamina C este cunoscută mai ales pentru întărirea sistemului imunitar, ea are și numeroase alte beneficii:

Poate reduce riscul bolilor cronice. Studiile au arătat că un consum moderat de vitamina C poate crește cu până la 30% nivelul de antioxidanți din sânge, care întăresc sistemul imunitar, reducând astfel stresul oxidativ, corelat cu apariția unui mare număr de boli cronice.

Poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. În urma unei analize, s-a constat că suplimentele de vitamina C au redus atât tensiunea arterială sistolică, cât și tensiunea disistolică. Studiul complet îl găsiți aici.

Stimulează sinteza colagenului. Organismul depinde de vitamina C pentru sinteza colagenului, care este salvatorul anti-îmbătrânire al pielii, așa cum îl descriu unii experți în sănătate și frumusețe. Aici găsiți un studiu care arată beneficiile vitaminei C asupra pielii.

Protejează memoria și procesele cognitive pe măsură ce îmbătrânim. Mai multe studii au arătat că persoanele cu demență pot avea niveluri mai scăzute de vitamina C în sânge, iar aportul ridicat de vitamina C ajută la protejarea memoriei pe parcursul înaintării în vârstă.

Reduce nivelul acidului uric din sânge. Acidul uric este un produs rezidual al sângelui, care în cantități excesive poate provoca gută, un tip comun și extrem de dureros de artrită.

Sprijină funcția suprarenală și echilibrul hormonal. Vitamina C susține bunăstarea emoțională și o serie de alte funcții fiziologice, deoarece glandele suprarenale sunt implicate în reglarea metabolismului și a tensiunii arteriale sănătoase, întărind sistemul imunitar.

Cum obținem vitamina C?

Întrucât corpul uman nu este capabil să producă vitamina C, suntem nevoiți să o procurăm prin intermediul hranei sau al suplimentelor alimentare. Printre alimentele cele mai bogate în vitamina C se regăsesc:

  • Citricele
  • Ardeii
  • Căpșunile
  • Coacăzele negre
  • Broccoli
  • Varza de Bruxelles
  • Cartofii

Vitamina C poate fi de asemenea procurată sub formă de comprimate solubile sau pastile, care se administrează pe cale orală în diferite concentrații.

Care sunt cauzele carențelor de vitamina C

Carențele de vitamina C pot apărea în urma unui dezechilibru la nivel alimentar, în cele mai multe cazuri fiind vorba de lipsa fructelor sau a legumelor necesare unui stil de viață sănătos.

Deficitul de vitamina C poate avea drept cauză și o dietă restrictivă, cauzată de unele probleme de sănătate, precum alergiile ori anorexia.

Totodată, există diverse afecțiuni sau condiții care favorizează deficitul de vitamina C, precum:

  • Sarcina
  • Alăptarea
  • Tulburările care provoacă febră mare sau inflamație
  • Glanda tiroidă hiperactivă (hipertiroidism)
  • Diareea
  • Intervențiile chirurgicale
  • Arsurile
  • Fumatul, care crește necesarul de vitamina C cu 30%

Care sunt efectele carențelor de vitamina C?

Diagnosticarea carențelor de vitamina C are loc în urma efectuării anamnezei, dar și a unor investigații medicale. Cele mai comune simptome sunt:

  • Durerile în articulații și mușchi
  • Apariția pe piele a unor mici pete roșu-albăstrii, asemănătoare vânătăilor,
  • Sările de oboseală și slăbiciune
  • Formarea cu ușurință a vânătăilor

Efecte ale carențelor severe de vitamina C

Deficitul sever de vitamina C conduce la scorbut, care este caracterizat prin pierderea de colagen, ce slăbește țesuturile conjunctive și se manifestă prin:

  • Pete pe piele cauzate de sângerări și vânătăi din vasele de sânge sparte
  • Umflarea sau sângerarea gingiilor și eventuala pierdere a dinților
  • Vindecarea întârziată a rănilor pielii
  • Pierderea părului

Care e doza de vitamina C recomandată în diverse situații?

Încă de la începutul acestui capitol, dorim să subliniem că aceste recomandări NU țin loc de consult medical. Dozele recomandate mai jos sunt cele uzuale, în condiții tipice, singurul care-i poate prescrie cu adevărat unui pacient un necesar de vitamina C fiind medicul curant, care îi cunoaște istoricul medical și starea generală de sănătate.

Dozele diferă de la un pacient la altul, luându-se în considerare starea lui de sănătate și scopul administrării vitaminei C. De exemplu, cantitatea de vitamine administrată unui pacient sănătos, care își dorește doar întreținerea stării de sănătate, este evident diferită față de cea administrată unei persoane care se confruntă cu sindromul de burnout sau, chiar mai grav, care este bolnavă de cancer. În aceste situații, medicul poate prescrie sau administra volume mai mari decât cele uzual recomandate.

Totuși, există unele repere vizând dozele recomandate persoanelor sănătoase, în funcție de sex și de vârstă, așa cum le găsim inclusiv pe prospectul diverșilor producători.

Cantitatea zilnică recomandată de vitamina C este de 75 miligrame (mg) pe zi pentru femei și 90 mg pe zi pentru bărbați. În timpul sarcinii, se recomandă 85 mg pe zi, iar în perioada alăptării, 120 mg pe zi. Limita superioară pentru adulți este de 2.000 mg pe zi.

În cazul copiilor, cantitatea de vitamina C este recomandată în funcție de vârstă:

  • Între 1 și 3 ani: 15 mg pe zi
  • Între 4 și 8 ani: 25 mg pe zi
  • Între 9 și 13 ani: 45 mg pe zi
  • Între 14 și 18 ani: 65-75 mg pe zi

Care pot fi reacțiile adverse?

Fiecare surplus poate cauza reacții adverse, iar vitamina C nu face excepție. Deși vitamina C este hidrosolubilă și are un nivel scăzut de toxicitate, consumul excesiv poate provoca reacții adverse minore precum:

  • Greață, vărsături și diaree
  • Arsuri la stomac
  • Crampe de stomac sau balonare
  • Oboseală și somnolență ori uneori insomnie
  • Durere de cap
  • Înroșirea pielii

Concluzii

Vitamina C este o vitamină solubilă în apă și un antioxidant esențial care joacă multe roluri în organismul nostru, sprijinind vindecarea rănilor, formarea colagenului și întărirea sistemului imunitar. Un consum regulat de fructe și legume proaspete ne asigură un nivel optim de vitamina C. Deși are o multitudine de beneficii, înainte de a apela la suplimente alimentare, este indicat să luăm legătura cu medicul curant pentru a evita extremele: deficitul sau surplusul de vitamina C.

Alte resurse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7926958/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7918462/

Vrei fii la curent cu ultimele știri?

    Articole similare

    Privacy Preference Center

  • Înscrie-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele știri!

    / ( mm / dd )

    Te rugăm să selectezi modalitățile prin care dorești să fii contact(ă).

    Te poți dezabona oricând accesând link-ul din footer. Pentru informații despre politica de confidențialitate, te rugăm să accesezi website-ul nostru.

    Folosim Mailchimp ca platformă de marketing. Făcând clic mai jos pentru a vă abona, luați la cunoștință că informațiile dumneavoastră vor fi transferate către Mailchimp pentru procesare. Aflați mai multe despre practicile de confidențialitate ale Mailchimp aici.

  • Înscrie-te la Newsletter și primești gratuit un plan alimentar pentru o zi!

    / ( ll / zz )

    Permisiuni de marketing

    Te rugăm să selectezi modalitățile prin care dorești să fii contactat(ă).

    Te poți dezabona oricând accesând link-ul din footer. Prin abonarea la newsletter vă dați acordul privind politica noastră de confidențialitate.

    Folosim Mailchimp ca platformă de marketing. Făcând clic mai jos pentru a vă abona, luați la cunoștință că informațiile dumneavoastră vor fi transferate către Mailchimp pentru procesare. Aflați mai multe despre practicile de confidențialitate ale Mailchimp aici.