Ce sunt antioxidanții?
Antioxidanții sunt molecule care luptă împotriva radicalilor liberi din organism. Pentru menținerea stării sănătate și echilibru, este nevoie ca numărul antioxidanților să fie superior radicalilor liberi.
Corpul nostru dispune de propriile sale surse antioxidante pentru a ține radicalii liberi sub control. Cu toate acestea, antioxidanții se găsesc, de asemenea, în alimente, în special în fructe, în legume și în alte alimente integrale pe bază de plante.
La ce ne ajută antioxidanții?
- Întărirea sistemului imunitar
- Susținerea funcționării optime a tiroidei
- Susținerea bunei funcționări a sistemului neurologic
Cum funcționează radicalii liberi?
Radicalii liberi se formează în mod constant în corpul nostru, în urma proceselor metabolice.
Fără antioxidanți, radicalii liberi ar provoca foarte repede daune grave, care ar putea duce în cele din urmă la moarte.
Cu toate acestea, radicalii liberi îndeplinesc, de asemenea, funcții importante, care sunt esențiale pentru sănătate. De exemplu, sistemul imunitar folosește radicalii liberi pentru a lupta împotriva infecțiilor.
Prin urmare, este necesar ca organismul să mențină un anumit echilibru între radicalii liberi și antioxidanți.
Atunci când radicalii liberi sunt mai numeroși decât antioxidanții, se poate ajunge la o stare numită stres oxidativ. Stresul oxidativ prelungit ne poate deteriora ADN-ul și alte molecule importante din organism. Uneori duce chiar la moartea celulelor. Deteriorarea ADN-ului crește riscul de cancer și joacă totodată un rol esențial în procesul de îmbătrânire.
Cum apare stresul oxidativ?
Formarea excesivă de radicali liberi și creșterea stresului oxidativ sunt favorizate de mai mulți factori care au de-a face cu stilul de viață, cu nivelul de stres și cu mediul înconjurător. Între acești factori se numără:
- poluarea aerului
- fumul de țigară
- consumul de alcool
- toxinele
- nivelurile ridicate de zahăr în sânge
- radiațiile, inclusiv expunerea excesivă la soare
- infecțiile bacteriene, fungice sau virale
- aportul excesiv de fier, magneziu, cupru sau zinc
- prea mult sau prea puțin oxigen în organism
- exercițiile fizice intense și prelungite, care provoacă deteriorarea țesuturilor
- consumul excesiv de antioxidanți
- deficiența de antioxidanți
- sedentarismul
- alimentația dezechilibrată
- stresul cronic
Care sunt efectele stresului oxidativ?
Stresul oxidativ prelungit poate crește riscul apariției unor probleme de sănătate, precum:
- bolile cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, hipertensiunea arterială și insuficiența cardiacă
- anumite tipuri de cancer, deoarece stresul oxidativ poate favoriza dezvoltarea și progresia tumorilor
- diabetul de tip 2 și complicațiile sale, cum ar fi neuropatia diabetică și retinopatia diabetică
- boli neurodegenerative, precum boala Alzheimer și boala Parkinson
- boli inflamatorii cronice, precum artrita reumatoidă și boala inflamatorie intestinală
- alte afecțiuni precum sindromul metabolic, hepatopatii, nefropatii, afecțiuni pulmonare.
Ce putem face împotriva stresului oxidativ?
Iată câteva recomandări punctuale:
- Alimentație sănătoasă și echilibrată
- Limitarea consumului de toxine
- Hidratare adecvată
- Evitarea/managementul stresului excesiv
- Somn adecvat
- Activitate fizică regulată
- Evitarea expunerii excesive la radiații
- Alimentație bogată în antioxidanți (fructe și legume cât mai diversificate, cafea verde, ceai, ciocolată neagră)
- Suplimentarea cu antioxidanți, deoarece alimentația noastră nu este din păcate așa cum ar trebui să fie, nici din punctul de vedere al structurii meselor, nici din punctul de vedere al sursei de proveniență.
Antoxidanții Longevity Boost au o eficiență crescută datorită combinației de N-acetil-L-cisteină, resveratrol, seleniu și vitamina C.
N-acetil-L-cisteina (NAC):
Este un compus derivat din aminoacidul cisteină. Acesta este indispensabil producerii unuia dintre cei mai puternici antioxidanți, numit glutation, care protejează celulele şi ADN-ul de stresul oxidativ și este esențial pentru starea generală de sănătate. Studiile clinice au demonstrat între altele că NAC poate susține funcția imunitară, reduce inflamația și poate îmbunătăți sănătatea pulmonară. NAC îmbunătățește totodată funcția digestivă, sprijină sănătatea ficatului și buna funcționare a rinichilor și poate ajuta la menținerea sănătății inimii și la reglarea nivelului glucozei din sânge. Deoarece cisteina stă la baza proteinei beta-keratină, ea este de asemenea esențială pentru sănătatea pielii și a unghiilor. N-acetil-L-cisteina poate fi găsită și în anumite alimente, precum usturoiul, ceapa, brânza și carnea de pui.
Resveratrolul:
Printre ingredientele antioxidanților Longevity Boost se numără și extractul din rădăcina de Polygonum cuspidatum, care conține în proporție de 98% trans-resveratrol, un compus polifenolic care se găsește în cantități semnificative și în vinul roșu, struguri, mure și arahide. Studiile clinice au arătat că resveratrolul poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară, reduce inflamația, îmbunătățește metabolismul glucozei și ajută la prevenirea deteriorării celulare, protejând astfel organismul împotriva cancerului și contribuind la încetinirea procesului de îmbătrânire. Resveratrolul favorizează de asemenea la reducerea stresului oxidativ indus de exercițiile fizice și ajută la performanța fizică.
Vitamina C:
Acest antioxidant renumit, care se găsește în cantități mari și în citrice, ardei gras, kiwi, fructe de pădure, fructe tropicale, legume cu frunze verzi și broccoli, nu numai că protejează celulele și țesuturile corpului de daunele oxidative, dar este totodată implicat în structura și funcționarea vaselor de sânge, a țesutului conjuctiv și ajută la formarea colagenului, în absorbția fierului, în funcționarea sistemului neurologic și a sistemului imunitar. Vitamina C este implicată și în biosinteza carnitinei, având rol în metabolismul energetic. În plus, ea ajută la menținerea sănătății gingiilor, a pielii și a ochilor (claimuri aprobate Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară – EFSA)
Seleniul:
Acest oligoelement esențial, cu puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, joacă un rol vital în buna funcționare a întregului organism. Printre beneficiile sale confirmate de EFSA se numără întărirea sistemului imunitar, menținerea sănătății unghiilor și a părului, reglarea funcției glandei tiroide și susținerea sănătății cardiovasculare. Seleniul este folosit cu succes și ca adjuvant în tratarea unor afecțiuni precum gripa sau oboseala cronică.
Ai grijă de sănătatea ta!
Ai grijă de sănătatea ta!
Vrei să fii la curent cu ultimele știri?
Recente
Vrei să fii la curent cu ultimele știri?
Articole similare
10/04/2024
Somn ușor: Cum ne putem regla ritmul circadian?
În fiecare dintre noi există un „ceas biologic”, care controlează ritmul activităților și funcționării…
13/03/2024
Longevitatea, la îndemâna oricui: cum putem câștiga ani buni de viață
Există un motiv cât se poate de întemeiat pentru care medicii din întreaga lume pun atât de mult accentul pe stilul de…
23/02/2024
Astenia de primăvară, între mit și realitate
Unii dintre noi se confruntă în perioada de tranziție dintre iarnă și primăvară cu o stare generală de slăbiciune și…