Sunt zile în care parcă nimic nu ne încarcă mai bine bateriile decât băile relaxante cu sare. Însă dincolo de îmbunătățirea stării de spirit, ele pot constitui o adevărată terapie, de pe urma căreia poate trage foloase întregul organism.

O scurtă istorie

Efectele terapeutice ale băilor cu sare au fost cunoscute încă din vremea civilizațiilor antice. După cum o atestă texte datând din 2700 î.H., vechii chinezi cunoșteau de pildă proprietățile medicinale a peste 40 de tipuri de săruri, dintre care unele continuă să fie utilizate și astăzi. La rândul lor, egiptenii din antichitate trăiau cu credința că îmbăierile nu slujesc doar curățării trupului, ci și purificării și vindecării la nivel sufletesc. Ei obișnuiau să facă băi cu sare, la care adăugau adesea și uleiuri precum cele de trandafir și lavandă, pentru a le spori atât parfumul, cât și efectele terapeutice. Grecii, care foloseau și ei sarea de mare pentru a-și curăța și revitaliza corpul, îi atribuiau de asemenea puteri deosebite, de ordin spiritual. De altfel, rapsodul Homer considera că sarea este divină, iar filozoful și matematicianul Pitagora afirma că sarea a luat naștere din cei mai puri părinți: soarele și marea. Hipocrate, supranumit „părintele medicinei”, a vorbit și el despre beneficiile pentru sănătate ale îmbăierii în mare – care a reprezentat practic prima formă a băilor cu sare – el explicând că apa sărată ameliorează unele dintre simptomele artritei. Sarea era extrem de apreciată și de romani, care au construit băi magnifice, care mai că ar fi făcut de rușine spa-urile din zilele noastre. Sărurile de baie, numite „sal ubriacum”, reprezentau o parte esențială a acestor băi, despre care se credea că îi ajută pe cei care le făceau să întinerească fizic și mental deopotrivă. Tot în vechime, nou-născuții erau uneori îmbăiați în apă sărată deoarece se credea că astfel vor fi protejați de rele și de vrăji. În ceea ce privește Evul Mediu, după cum știm, acesta nu prea a făcut din păcate casă bună cu igiena corporală. Totuși, chiar și în acea perioadă, oamenii obișnuiau uneori să se scalde, amestecând în apa de baie diverse flori și plante medicinale, precum și săruri naturale – cel puțin acolo unde acestea erau ușor de procurat. Pentru că sarea a fost în unele epoci și regiuni ale lumii un adevărat lux, costând mai mult decât aurul, astfel încât nu oricine și-o putea permite nici măcar ca ingredient folosit la prepararea mâncărurilor și cu atât mai puțin pentru a o folosi la îmbăiere. Dar în Renaștere, pe măsură ce rutele comerciale s-au extins și explorarea sării a înflorit, a renăscut și utilizarea pe scară mai largă a sărurilor de baie. Iar după ce un medic englez a publicat, în 1753, un articol care detalia efectele vindecătoare ale apei de mare, atât de bogată din săruri naturale, europenii au devenit tot mai dornici să profite de beneficiile ei. Treptat, au apărut și clinici specializate, în care au început să fie practicate tratamente terapeutice cu sare de baie. În plus, pe piață au apărut cu timpul tot mai multe sortimente de sare de baie, ceea ce le-a permis tuturor să se mai răsfețe din când în când cu o baie cu sare în intimitatea propriilor case.

4 dintre cele mai populare tipuri de sare de baie

  • Sarea de mare

Unele dintre sărurile de baie cele mai cunoscute sunt cele obținute prin evaporarea apei marine, fiind procesate foarte puțin sau chiar deloc. Astfel, ele își păstrează intactă bogăția de minerale, între care se numără magneziul, calciul, potasiul și zincul, care au numeroase beneficii pentru sănătate. Dintre sortimentele de sare marină, cel mai râvnit este cel de la Marea Moartă, despre care se spune că ar conține de 10 ori mai multe minerale decât alte săruri de mare.


Nimic gasit.

  • Sarea Epson

Numită după orașul englez în care a fost descoperită cu sute de ani în urmă, sarea Epsom a început să câștige popularitate încă din secolul al XVII-lea pentru proprietățile sale terapeutice, care se datorează conținutului ridicat de magneziu și sulfat și proprietăților sale antifungice, antiinflamatoare și antibacteriene. Această sare amară este prețuită între altele pentru efectul relaxant, pentru capacitatea de a ameliora durerile și crampele musculare, precum și pentru numeroasele efecte pozitive pe care le are asupra pielii.


  • Sarea de Himalaya

Deoarece are reputația de a fi una dintre cele mai pure, nepoluate tipuri de sare, dar și de a conține nu mai puțin de „84 de minerale valoroase pentru organism”, sarea de Himalaya a început să fie tot mai la modă, inclusiv ca sare de baie. Unul dintre principalele efecte vindecătoare care i se atribuie atunci când este dizolvată în apa de baie este ameliorarea afecțiunilor respiratorii, ea fiind considerată o armă redutabilă în lupta cu simptomele răcelii. Părerile în privința sării de Himalaya sunt însă împărțite, unii specialiști punând sub semnul întrebării unele dintre beneficiile deosebite care i se atribuie și afirmând că popularitatea de care se bucură în prezent este mai degrabă rezultatul unei strategii grozave de marketing.

  • Sarea de Bazna

Printre români se bucură de o popularitate deosebită și sarea de Bazna, produsă în mica stațiune cu același nume din județul Mureș, unde este extrasă din apele minerale de adâncime. Bogată în cloruri de sodiu, potasiu, magneziu, calciu, iodură și bromură de sodiu, ea e folosită mai ales pentru atenuarea simptomelor reumatismului, dar și pentru unele pentru afecțiuni ortopedice, pentru combaterea unor boli ginecologice și ale sistemului nervos.

Beneficiile băilor cu sare

Unele dintre efectele pozitive ale băilor de sare se exercită asupra organismului ca întreg. Ele au de pildă un puternic efect revigorant, detoxifiant și antiinflamator, stimulează circulația sanguină, circulația limfatică și metabolismul și atenuează stresul, inducând o stare plăcută, de calm și relaxare. Pe lângă aceste efecte cu caracter general, băile cu sare au însă și importante beneficii terapeutice punctuale.

  • Pentru mușchi, articulații și tendoane

Datorită pronunțatelor efecte antiinflamatoare, băile cu sare sunt renumite pentru capacitatea de a reduce durerile și crampele musculare, fiind folosite cu succes pentru detensionarea mușchilor inclusiv de către sportivii de performanță, care efectuează regulat exerciții fizice deosebit de intense. Sarea de baie este recomandată totodată în tratamentul anumitor afecțiuni reumatice, precum spondiloza anchilozantă, osteoartrita articulației genunchiului, artrita reumatoidă și artrita psoriazică. În același timp, băile cu sare atenuează durerile de picioare cauzate de mersul pe jos sau statul prea mult în picioare. În plus, ele pot avea efect profilactic, mărind rezistența organismului la unele afecțiuni ale aparatului locomotor.

  • Pentru piele

Deoarece sarea de baie ajută la exfolierea și curățarea blândă, dar profundă a pielii, reglează pH-ul acesteia și este bogată în nutrienți, băile cu sare lasă pielea curată, catifelată și cu un aspect întinerit. Grație efectelor antibacteriene și antifungice, sarea de baie le este însă adesea recomandată și pacienților care suferă de diferite afecțiuni dermatologice, între care se numără acneea, eczema, dermatita atopică sau psoriazisul.

  • Pentru combaterea afecțiunilor respiratorii

Datorită mineralelor conținute, a proprietăților sale antibacteriene și a faptului că pune sângele și limfa în mișcare, sarea de baie poate fi utilă și ca adjuvant în combaterea infecțiilor respiratorii, a tusei sau a răcelii. Efectul binefăcător al băilor cu sare poate fi potențat prin adăugarea în apă a anumitor uleiuri esențiale, precum cele de cimbru, lavandă sau eucalipt.

  • Pentru un somn de calitate

Întrucât au un puternic efect relaxant, băile cu sare ajută și la ameliorarea unor probleme asociate insomniei. Dacă le facem înainte de a merge la culcare, ele nu numai că induc somnul, dar îi sporesc și calitatea, ajutându-ne să dormim profund și fără întreruperi. În aceste sens, poate fi util să adăugăm în baia cu sare și câteva picături de ulei esențial cu efect calmant, precum cel de lavandă, geranium, mușețel sau bergamotă.

Vrei fii la curent cu ultimele știri?

    Articole similare

    Privacy Preference Center

  • Înscrie-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele știri!

    / ( mm / dd )

    Te rugăm să selectezi modalitățile prin care dorești să fii contact(ă).

    Te poți dezabona oricând accesând link-ul din footer. Pentru informații despre politica de confidențialitate, te rugăm să accesezi website-ul nostru.

    Folosim Mailchimp ca platformă de marketing. Făcând clic mai jos pentru a vă abona, luați la cunoștință că informațiile dumneavoastră vor fi transferate către Mailchimp pentru procesare. Aflați mai multe despre practicile de confidențialitate ale Mailchimp aici.

  • Înscrie-te la Newsletter și primești gratuit un plan alimentar pentru o zi!

    / ( ll / zz )

    Permisiuni de marketing

    Te rugăm să selectezi modalitățile prin care dorești să fii contactat(ă).

    Te poți dezabona oricând accesând link-ul din footer. Prin abonarea la newsletter vă dați acordul privind politica noastră de confidențialitate.

    Folosim Mailchimp ca platformă de marketing. Făcând clic mai jos pentru a vă abona, luați la cunoștință că informațiile dumneavoastră vor fi transferate către Mailchimp pentru procesare. Aflați mai multe despre practicile de confidențialitate ale Mailchimp aici.