Învățarea modului de a creștere GABA în mod natural, fără a lua medicamente este un prim pas excelent pentru un stil de viață cu mai puțin stres sau anxietate, scăderea tensiunii musculare și o dispoziție generală mai pozitivă.
GABA (acid γ-aminobutiric) este un neurotransmițător inhibator important în sistemul nervos central, responsabil de reglarea emoțiilor, reducerea stresului și susținerea bunăstării mentale.
Nivelurile scăzute de GABA pot conduce la anxietate, insomnie și alte probleme de sănătate mentală. Nivelurile nesănătoase de GABA mai cauzează, de asemenea, probleme de îngrijorare excesivă și, ca urmare, dificultăți de autocontrol. Însă, prin includerea anumitor practici și alimente în stilul nostru de viață, putem sprijini în mod natural creșterea GABA și ne putem îmbunătăți sănătatea mentală.
Menținerea sau creșterea nivelurilor de GABA oferă adesea un impuls necesar pentru o persoană care se străduiește să depășească provocările mentale sau fizice din viața de zi cu zi.
Poate fi o surpriză faptul că o creștere naturală a nivelului de GABA în organism poate fi realizată prin aplicarea principiilor fundamentale ale unui stil de viață sănătos.
În lumea modernă și rapidă în care trăiesc majoritatea oamenilor, acest lucru înseamnă crearea unui plan pentru a ne asigura că aceste activități devin parte din rutina noastră zilnică.
- Exercițiile fizice regulate:
Studiile au demonstrat că exercițiile fizice regulate pot crește nivelurile de GABA din creier. Atunci când facem activități aerobice sau de rezistență, crește fluxul de sânge către creier, creând un mediu propice pentru eliberarea și sinteza GABA. Încercați să faci cel puțin 30 de minute de exerciții moderate în fiecare zi, cum ar fi mersul pe jos, alergatul, yoga sau înotul.
- Somnul adecvat:
Un somn de calitate are un impact semnificativ asupra nivelurilor de GABA. Lipsa somnului sau tulburările de somn pot reduce producția și eliberarea de GABA. Pentru a vă îmbunătăți somnul, asigurați-vă că vă odihniți suficient, creați în dormitor un mediu propice pentru somn și evitați stimulentele înainte de culcare.
- Alimente bogate în GABA:
Pentru a evita o deficiență de GABA din cauza unei alimentații deficitare consumați mai multe produse care pot ajuta la creșterea producției de GABA.
Printre aceste alimente se numără ciupercile, spanacul, broccoli, roșiile, lintea, fasolea neagră, orezul negru, algele marine, bananele, afinele, halibutul, creveții, soia și germeni de grâu. Cercetările au arătat că un consum regulat al acestor alimente poate spori nivelurile de GABA în creier.
- Suplimentele nutritive:
Nivelurile de GABA pot fi sporite și cu ajutorul suplimentelor nutritive. Deși este întotdeauna important să consultați un specialist înainte de a începe un tratament, unele suplimente, cum ar fi acidul valerianic și taurina, au fost asociate cu creșterea GABA în organism. Mai putem menționa ceaiul verde, magneziul, zincul și vitamina B6.
- Reducerea stresului:
Stresul cronic poate inhiba producția de GABA, afectând astfel echilibrul mental. Este important să găsiți tehnici eficiente de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, yoga, exercițiile de respirație și terapiile alternative, precum acupunctura sau aromaterapia. Aceste practici pot ajuta la reducerea stresului și la susținerea creșterii naturale a GABA.
După cum s-a văzut, este așadar destul de ușor să găsim modalități de a crește GABA în mod natural, fără a apela la medicamente eliberate pe bază de rețetă.
Începeți prin a încerca una sau două dintre metodele prezentate mai sus și adăugați treptat și altele, încorporându-le într-o rutină zilnică, pentru a vă simți mai bine din punct de vedere mental și fizic.
Vrei să fii la curent cu ultimele știri?
Recente
Vrei să fii la curent cu ultimele știri?
Articole similare
10/04/2024
Somn ușor: Cum ne putem regla ritmul circadian?
În fiecare dintre noi există un „ceas biologic”, care controlează ritmul activităților și funcționării…
13/03/2024
Longevitatea, la îndemâna oricui: cum putem câștiga ani buni de viață
Există un motiv cât se poate de întemeiat pentru care medicii din întreaga lume pun atât de mult accentul pe stilul de…
23/02/2024
Astenia de primăvară, între mit și realitate
Unii dintre noi se confruntă în perioada de tranziție dintre iarnă și primăvară cu o stare generală de slăbiciune și…